KURANGKAN MAKANAN BERGORENG
- Ambil makanan bergoreng sebanyak dua kali sahaja dalam seminggu.
- Tos makanan yang digoreng sebelum anda memakannya.
- Kurangkan pengambilan ayam dan kentang goreng, burger mahupun susu kocak.
- Kawal pengambilan kuih-muih bersantan, kek, biskut dan snek berlemak.
SEMASA MENYEDIAKAN...
- Pastikan anda membuang semua lemak yang terdapat pada daging mahupun isi ayam.
- Cubalah memasak dengan minyak sayuran.
- Kurangkan penggunaan minyak kelapa ketika memasak.
- Hadkan penggunaan minyak ketika memasak. Cuba kawal sehingga anda dapat memasak kurang dari lima sudu minyak setiap hari.
- Jika anda mahukan rasa masam dalam salad, kurangkan penggunaan mayonis. Tambahlah perahan jus limau ke dalamnya.
KETIKA MEMASAK...
- Memasak dengan cara merebus, mengukus, memanggang dan bakar adalah jauh lebih baik daripada menggoreng makanan anda.
- Gunakan susu tanpa lemak, yogurt atau santan cair bagi menggantikan santan pekat ketika menyediakan hidangan anda.
- Semasa memasak, anda akan melihat lemak berlebihan dalam masakan. Ambillah inisiatif untuk membuang lemak tersebut.
- Untuk menambah rasa dalam masakan, gunakan rempah ratus dan elakkan penggunaan serbuk perasa terlalu banyak.
No comments:
Post a Comment