Wednesday, July 15, 2009

JANGAN BUANG TERUS, Kurangkan Saja Lemak Itu...

KURANGKAN MAKANAN BERGORENG

  • Ambil makanan bergoreng sebanyak dua kali sahaja dalam seminggu.
  • Tos makanan yang digoreng sebelum anda memakannya.
  • Kurangkan pengambilan ayam dan kentang goreng, burger mahupun susu kocak.
  • Kawal pengambilan kuih-muih bersantan, kek, biskut dan snek berlemak.

SEMASA MENYEDIAKAN...

  • Pastikan anda membuang semua lemak yang terdapat pada daging mahupun isi ayam.
  • Cubalah memasak dengan minyak sayuran.
  • Kurangkan penggunaan minyak kelapa ketika memasak.
  • Hadkan penggunaan minyak ketika memasak. Cuba kawal sehingga anda dapat memasak kurang dari lima sudu minyak setiap hari.
  • Jika anda mahukan rasa masam dalam salad, kurangkan penggunaan mayonis. Tambahlah perahan jus limau ke dalamnya.

KETIKA MEMASAK...

  • Memasak dengan cara merebus, mengukus, memanggang dan bakar adalah jauh lebih baik daripada menggoreng makanan anda.
  • Gunakan susu tanpa lemak, yogurt atau santan cair bagi menggantikan santan pekat ketika menyediakan hidangan anda.
  • Semasa memasak, anda akan melihat lemak berlebihan dalam masakan. Ambillah inisiatif untuk membuang lemak tersebut.
  • Untuk menambah rasa dalam masakan, gunakan rempah ratus dan elakkan penggunaan serbuk perasa terlalu banyak.

No comments:

Post a Comment